facebook

Чому професія вчителя поступово вимирає в Україні та чи зміниться це після підвищення зарплат

За останні роки в Україні зменшується кількість фахівців у сфері освіти. Експерти навіть жартують, що незабаром професію вчителя занесуть до Червоної книги. Чому ж професія педагога поступово вимирає?



Зараз все більше студентів педагогічних університетів після завершення навчання не хочуть вчителювати, передає видання Освітній портал.

Експерти кажуть, що вже зараз немає ким замінити кожного сьомого вчителя, який планує вийти не пенсію. А директори шкіл найчастіше шукають педагогів-предметників з таких дисциплін: фізика, математика, хімія, українська та іноземна мова.

Натомість університети зізнаються, що щороку спостерігаються постійні недобори на природничі спеціальності. До того ж, багато студентів після закінчення навчання не йдуть вчителювати, а працюють у дещо інших сферах. Також багато випускників виїжджають за кордон на заробітки.

Тому зменшуються державне замовлення на вчителів за останні роки. Так, до НПУ імені Драгоманова у Києві у 2020 році на бюджет вступило понад тисячу осіб, але немає жодних гарантій, що вони будуть працювати у школах.

А все через низьку заробітну плату. Як розповідають самі студенти, вони пішли вчителювати до школи, коли отримували б зарплату від 8 до 15 тисяч гривень.

За словами тимчасового очільника МОН Сергія Шкарлета, для покриття дефіциту педагогічних кадрів знадобиться 42 роки. Водночас там додають, що вчителі відчують підвищення заробітної плати вже у 2021 році.

Читайте також:  В українських дитсадках вимагають нові довідки від дітей: де логіка?

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.