facebook

Відтік талантів є неуникним, якщо Україна прямує до ЄС, – Новосад

Циркуляція або відтік талантів – це неуникні явища для України, яка прямує до Європейського Союзу.



Про це сказала співзасновниця благодійного фонду savED, екс-міністерка освіти і науки Анна Новосад під час дискусії в рамках Школи стійкості університетів, яка відбулася в Київській школі економіки.

На її думку, Україні необхідно працювати з досвідом інших країн, зокрема, Польщі, де молодь масово виїздила до Великої Британії або Німеччини після приєднання до ЄС.

За словами Новосад, політика України та університетів має бути спрямована на те, щоб максимально зберегти зв’язок з цими людьми.

«Нам всім потрібно розуміти, а в чому мотивація цього нового покоління. Адже ті, кому 30+, мають вже інший світогляд від тих, кому зараз 18. І переважно усю ту молодь, з якою я спілкуюсь, не дуже драйвлять такі речі, як дохід. Їх драйвить більша місія. І де ще знайти таке місце, що драйвить так, як Україна, я не знаю. Від державного врядування, будівництва державних інституцій, європейської інтеграції до дуже прикладного – розвитку ВПК. Всередині цього мають стояти університети у співпраці з бізнесом, неурядовим сектором і урядом», – зазначила Новосад.

Вона також підкреслила, що якщо провідні українські університети створять класні програми з цим фокусом, це будуватиме українську спроможність.

«І всі ті наші, хто роками вчився за кордоном будуть мати можливість прикласти тут свої знання. Тому вищі заклади освіти тут точно in the heart of this process», – зазначила екс-міністерка освіти і науки.

Читайте також:  До кінця року в Україні двічі підвищать пенсії: Кому і на скільки

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.