facebook

Ситуація з електроенергією зміниться: кому та коли не відключатимуть світло цілий день

У Донецькій, Миколаївській та Запорізькій областях 8 лютого на добу буде скасовано обмеження електропостачання. Робиться це для того, щоб “Укренерго” провело виміри потужності споживання електроенергії. Потім ці показники використовуватимуть для встановлення лімітів. У наступні дні таку практику буде застосовано в інших областях.

Відключення світла продовжуються


“Завтра (8 лютого. – Ред.) у регіоні не будуть застосовуватися стабілізаційні та екстрені відключення світла. Це необхідно для визначення коректних лімітів під час використання графіків. Якщо завтра у вас зникне світло, можливо, це сталося через аварію або ворожі обстріли”, – повідомили у ДТЕК.

За планом “Укренерго”, за відсутності масованих атак на інфраструктуру перевірятимуть споживання за таким розкладом:

8 лютого – Запорізька, Донецька, Миколаївська області;
9 лютого – Харківська, Херсонська, Хмельницька;
10 лютого – Волинська, Київська;
13 лютого – Вінницька, Кіровоградська, Чернігівська, Закарпатська;
14 лютого – Полтавська, Черкаська, Рівненська, Луганська;
15 лютого – Житомирська, Івано-Франківська, Сумська, Тернопільська;
16 лютого – Дніпропетровська;
17 лютого – Київ, Чернівецька область;
20 лютого – Львівська, Одеська області.

Водночас загалом в Україні найближчим часом можуть посилитись відключення електроенергії. Це пов’язано з поступовим похолоданням, що призводить до зростання споживання струму. За експертними оцінками за температури 10 градусів морозу споживання електроенергії збільшується на 30%.

Екстрені відключення 7 лютого запроваджено на Одещині. Значно кращою є ситуація в інших регіонах України, хоча струму на всіх усе одно не вистачає. Тому “Укренерго” оголосило ліміти споживання струму по всій країні.

Як зазначають у ДТЕК, ліміти незначно змінили:

У Києві можна використати 1147 МВт (на день раніше було 1152 МВт);
У Київській області встановлено ліміт 852 МВт (було 833 МВт);
На Дніпропетровщині – 1707 МВТ (було 1422 МВт).
Такі обмеження дозволять відключати електроенергію за графіками та за можливості залишати електроенергію в період “можливих відключень”. Щоправда, через похолодання може збільшитись кількість аварійних відключень. Це може значно погіршувати ситуацію в окремих районах чи навіть у населених пунктах.

Читайте також:  В Україні хочуть змінити правила відпусток для всіх: як планують "закрутити гайки"

Енергосистема України пережила 15 атак безпілотниками та 13 ракетних атак. Окрім того, окуповано Запорізьку АЕС (найбільшу в Європі), низку ТЕЦ, Каховську ГЕС. Усе це спричинило значне скорочення обсягів генерації електроенергії. На тимчасово окупованих територіях також є велика кількість сонячних та вітрових електростанцій.

На Одещині графіки відключень не діють через аварію на підстанції, що сталася минулого тижня. Енергетики вважають, що за відсутності нових атак із боку РФ повернути Одещину до графіків відключень можна буде до 11-12 лютого.

У Запорізькій області за графіком погодинні відключення для кожної черги триватимуть по 4 години з можливою невеликою затримкою на доїзд фахівців ПАТ “Запоріжжяобленерго”, повідомили в компанії.

У Львівській області також продовжують діяти погодинні графіки. Споживачам вимикають світло на чотири години двічі на добу. Однак є і “сірі зони”, в які світло можуть відключати на чотири додаткові години.

На Житомирщині діє графік 6 на 6. При цьому після 6 годин зі струмом протягом наступних 6 годин настає період можливих вимкнень.

На Черкащині вночі відключати електроенергію не планують. “У разі дотримання лімітів потужності й за умови економного споживання електроенергії перерви відключень можуть бути меншими протягом доби. У нічний час (орієнтовно з 00.00 до 06.00) відключень не планується”, – заявили в обленерго.

Як повідомляв OBOZREVATEL, виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук раніше зазначив, що завершення опалювального сезону в Україні, найімовірніше, не призведе до поліпшення ситуації з електроенергією. Причина – очікувані навесні планові ремонтні роботи, яких зараз тимчасово не проводять.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.