facebook

Держбюджет 2023: план утримання економіки та відновлення міст

Кабінет Міністрів схвалив проект державного бюджету на наступний рік. Вже зараз можна з упевненістю сказати, що у 2023-му уряду доведеться діяти, виходячи з політики широкого бюджетного дефіциту та специфіки економіки військового стану. Що буде із соціальними стандартами і скільки грошей вдалося виділити на відновлення міст – у матеріалі Realist.online.



“Песимістичні” прогнози
Складаючи прогноз макроекономічних показників, Кабмін розглядав 14 різних моделей, але представлені були результати на базі “умовно-песимістичного” сценарію.

У 2023 році на нас чекає:
Реальне зростання ВВП (з урахуванням інфляції) – 4,6%.
Інфляція (споживча) – близько 30%.
Середня зарплата – 18,5 тис. грн.
Мінімальна заробітна плата – 6700 грн.
Офіційний курс гривні до долара США до кінця року – 50 грн.
Середньорічний курс гривні до долара США – 42 грн.
Сукупні доходи бюджету (всі види платежів) – 1,279 трлн грн (проти 1,395 трлн грн у плані на 2022 рік).
Загальні видатки бюджету – 2,5 трлн грн.
Виходячи з поданих цифр, говорити про динамічний соціальний розвиток України в найближчий рік не доводиться – основні ресурси в країни забирає війна. За словами інвестиційного банкіра, спеціаліста “Dragon Capital” Сергія Фурси, порівнювати сьогоднішню економічну ситуацію з будь-яким іншим періодом за весь час незалежності України – некоректно.

“Чи можна сказати, що зараз українці живуть гірше, ніж у 90-х? Ні, але тоді не було війни. Потрібно усвідомлювати, що нинішня ситуація – унікальна, і наступний рік буде складним для нашої економіки. Говорити про “збалансованість” розподілу бюджетних коштів у цих умовах не доводиться. Усі ресурси кинуті на війну і соціальний сектор, і це цілком природньо”, – сказав експерт у коментарі Realist.online.

Читайте також:  Скорочення місць і збільшення зарплат! Нацбанк прогнозує значні зміни для українців. Чого варто чекати

На що підуть дефіцитні кошти
Основною статтею видатків наступного року стане фінансування сектору оборони (1,1 трлн грн) та соціального сектора (800 млрд грн). Враховуючи, що на ці потреби буде витрачено 80% грошей, економісти вже назвали бюджет-2023 фінансовим планом перемоги та соціальної стабілізації.

Незважаючи на те, що підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму не очікується, проектом передбачено повне фінансування існуючого обсягу всіх соціальних виплат, розповіла Realist.online голова підкомітету з видатків державного бюджету Комітету ВРУ з бюджету Леся Забуранна.

“Затягувати пояси не доведеться – зниження соціальних стандартів не буде. Усі діючі програми фінансової підтримки громадян, у тому числі житлово-комунальні субсидії та допомога ВПО, продовжать працювати”, – сказала народний депутат.

Також Леся Забуранна повідомила про створення фонду recovery (відновлення), який наповнюватиметься за рахунок внесків інших країн для відновлення доріг та інфраструктурних об’єктів, що постраждали внаслідок воєнних дій.

“З огляду на такий великий дефіцит коштів, капітальних видатків з бюджету на рівні минулих років, не буде. Тому в цьому питанні ми насамперед розраховуємо на конструктивну співпрацю з іноземними партнерами”, – наголосила Леся Забуранна.

Втім, незважаючи на складну економічну ситуацію, уряду України все ж вдалося викроїти бюджетні кошти для відновлення міст. Як повідомив Realist.online голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, фонд з ліквідації наслідків військової агресії у 2023 році буде профінансовано на суму 19 млрд грн, а місцеві бюджети отримають 23 млрд грн на відновлення інфраструктури.

“На сьогоднішній день головним пріоритетом у питанні фінансування, безумовно, є оборона та безпека нашої держави. Але вже зараз уряд України працює над вирішенням завдань із повоєнного відновлення країни”, – зазначив Данило Гетманцев.

Читайте також:  У Калуші від продажу пального й алкоголю планують зібрати близько 15 млн грн податку

Економія та допомога партнерів
Згідно з проектом, представленим Кабміном, суттєвий дефіцит бюджетних коштів у 2023 році покриватиметься насамперед завдяки міжнародній грантовій допомозі, яка надається на безповоротній основі або у вигляді кредитів, у тому числі довгострокових під мінімальний відсоток. Західні партнери вже підтвердили загальний пакет такої допомоги для України на рівні $20 млрд.

Крім того, зберегти бюджетні кошти допоможе скорочення витрат на медицину та освіту.

Так, на медичні гарантії НСЗУ у бюджеті закладено майже 143 млрд грн (проти 157,5 млрд грн у 2022 році), а до системи МОН буде направлено 142 млрд грн (проти 150,4 млрд грн у 2022 році).

Аналізуючи цей пункт, важливо враховувати, що у плані на 2022 рік частина витрат на медицину виділялася з урахуванням чергової пандемічної хвилі, що на сьогоднішній день не є головним пріоритетом. Крім того, майже 5 млн українців зараз отримують освітні та медичні послуги за кордоном, а значну частину шкіл або зруйновано, або окуповано – освітній процес частково переформатовано в онлайн-навчання.

Також з метою економії урядом було ухвалено рішення про скорочення чиновників, оптимізацію судової системи та антикорупційних органів. Це допоможе зберегти у бюджеті 12 млрд грн.

Основним завданням Кабміну та Нацбанку в умовах російського вторгнення є збереження макроекономічної та соціальної стабільності, що вдавалося зробити навіть у найважчі тижні війни. Зараз, коли ворог морально та фізично надламаний, а також з урахуванням підтримки Заходу, можна обґрунтовано припустити, що й наступного року ситуація в економіці буде складною, але не критичною. Підтвердженням цього є збереження соціальних гарантій для населення та плани уряду на відновлення інфраструктури, що постраждала під час бойових дій.

Читайте також:  Новий український літак Ан-70 пройшов випробування

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.