facebook

На Прикарпатті виявили підвид штаму коронавірусу “Омікрон”–BA.2

У 12 прикарпатців працівники референт-лабораторії в Києві виявили підвид штаму “Омікрон” – ВА.2. Усього досліджували 15 зразків.



Про це Суспільному повідомив директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Руслан Савчук, передає Галка.

“Оці всі підтипи нові мутованого “Омікрону”, які зараз є, вони характеризуються більшою агресивністю — швидше передаються від інфікованої людини до здорової. Додаткових клінічних симптомів поки що я не зустрічав. У всіх пацієнтів симптоми — як при попередніх штамах вірусу”, — каже Руслан Савчук.

З його слів, за минулий тиждень, з 8 до 14 серпня, у порівнянні з попереднім, кількість випадків COVID-19 в області зросла на 30%. Найбільше інфікованих коронавірусом медики виявляють в Івано-Франківському, Калуському та Надвірнянському районах.

“Люди повертаються з-за кордону. Ми бачимо, що в окремих європейських країнах реєструють випадки COVID-19 з новими штамами. Це може бути пов’язано з міграцією населення. Ми забули про маски у громадських місцях. Ніхто ж сьогодні категорично їх не скасовував, вони потрібні. Рекомендую надалі дотримуватися дистанції, а це все сьогодні є порушено. Якщо такими темпами йти, то ми, аналізуючи минулі тижні, рухаємося в бік збільшення захворюваності”, — каже Руслан Савчук.

У терапевтичному відділенні центральної міської лікарні в Івано-Франківську зараз перебувають 19 пацієнтів з COVID-19. Троє з них потребують кисневої підтримки, каже лікарка Лариса Кушнірик. За її словами, хворі, яких лікують у відділенні, вакциновані, відтак ніхто з них не перебуває у важкому стані.

“За останні два тижні почався приріст коронавірусу. До цього практично не було в нас пацієнтів з COVID-19. Упродовж пів року, навіть більше, хворих були одиниці. Коронавірус зараз протікає у легшій формі. Пневмоній є набагато менше, ніж було рік тому. Є підвищення температури до 39-40°C, болі в горлі. Можливі діарея, нудота, інтоксикація, але пацієнти в легшій формі переносять хворобу”, — розповідає Лариса Кушнірик.

Читайте також:  У Франківську відбувся фінальний етап другого загальноміського конкурсу серед молодих ковалів

Директор обласного центру контролю та профілактики хвороб Руслан Савчук прогнозує, що, ймовірно, після початку навчального року кількість випадків інфікування коронавірусом зростатиме. Відтак, окрім дорослих, радить вакцинуватися і дітям від 12 років.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.