facebook

Маріуполь на межі екологічної катастрофи: труnна отрута стікає у воду

Маріуполь знаходиться на межі епідемічної та екологічної катастроф. Трупна отрута може потрапити у водопровідну систему міста та спричинити багато проблем.



Про це повідомила уповноважена Верховна Рада України з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, протягом майже трьох місяців захоплення та окупації міста жителі ховали убитих у дворах своїх будинків, у парках та інших місцях поблизу. Поруч із цими місцями знаходяться комунікації водопостачання та водовідведення.

“Могили переважно не дуже глибокі – майже на поверхні. Після запуску пошкоджених систем водопостачання вода вилилася на поверхню землі і почала розмивати стихійні поховання. Внаслідок цього виникла висока загроза влученню трупних отрут, бактерій, мікобактерій туберкульозу та інших збудників хвороб, які могли бути у померлого., у водопровідну систему, підземні джерела та річки з морем. Враховуючи, що фільтраційні системи та насосні станції для перекачування каналізаційних стоків також пошкоджені окупантами, питна вода змішується зі стоками із каналізації та стає непридатною для споживання”, – зазначила вона.

Крім того, російські загарбники перетворили місто на сміттєзбірник. Ніхто не прибирає сміття з вулиць уже два місяці. Стихійні звалища організовують біля під’їздів будинків.

“Частина сміття затоплена водою з пошкоджених труб водопостачання та від дощів, що призводить до зростання патогенних бактерій, які потім потрапляють у ґрунтові води, річки та моря. Також через розірвані ракети та авіабомбу, ґрунти, підземні води у місті забруднені хімічними речовинами та важкими металами, що призводить до небезпечного для людини та навколишнього середовища накопичення канцерогенного сміття. Це загрожує масовим отруєнням та епідемією інфекційних хвороб для маріупольців, а наслідки для навколишнього середовища будуть проявлятися роками не лише в Україні, а й за її межами”, – наголосила омбудсмен..

Читайте також:  Школярка на очах однолітків стрибнула з багатоповерхівки у Маріуполі

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.