facebook

Українці накопичили величезні борги за комуналку: чи штрафуватимуть, коли переглянуть тарифи та як платити

В Україні борги за комуналку через повномасштабну війну досягли історичної позначки. Пеню та штрафи скасували, а тарифи тимчасово заморозили. Проте якщо ситуація найближчим часом не зміниться, ціла низка підприємств ризикує збанкрутувати.



Про те, як оплачувати комуналку та що буде з тарифами, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Війна в країні. Як взагалі за комуналку платити?
Комунальні послуги – такий же товар, як хліб і молоко. Якщо ви не платите за комуналку, у підприємства-постачальника виникає “дірка” в бюджеті. Хтось повинен компенсувати купівлю енергоресурсів, наприклад, газу на підігрів води або електроенергії для її подачі.

Ситуація в Україні вже опинилася на критичному рівні, розповідає OBOZREVATEL експерт у сфері ЖКГ Олег Попенко. За його оцінками, загальна заборгованість українців уже становить близько 100 млрд грн. І як працювати в ситуації, коли українці не платять і багато хто з них платити не може – питання державного масштабу.

Важливо розуміти, що оплачувати комуналку в будь-якому разі доведеться. Умовно є чотири варіанти: або втрати підприємств компенсуватимуть із місцевих бюджетів (як, наприклад, у Харкові), або з державного (грошей на це немає), або платитимуть самі українці, або ж підприємства будуть визнані банкрутами. Останній варіант загрожує черговою великою кризою.

“Ситуація щодо боргів, як на мене, вже критична. Чому критична? Борги вже складають понад 100 млрд грн. Я насилу розумію, як підприємства працюватимуть. Навіть якщо будуть компенсації з бюджету, є питання, де брати ці гроші з бюджету? У цій ситуації потрібно шукати вихід. Субсидії: знову ж таки, немає грошей на субсидії”, – каже Попенко.

А якщо я втратив роботу й не можу платити?
Якщо ви втратили роботу, найкращий варіант – відразу ж звернутися до органів соцзахисту, отримати виплату з безробіття, а також подати заяву на оформлення субсидії. У Мінсоці кажуть, що наразі всі процедури максимально спростили. Чиновники розраховують, що допомога від західних партнерів дозволить наповнити бюджет і компенсувати витрати щонайменше на виконання соціальних зобов’язань.

Читайте також:  Скільки років стажу потрібно мати, аби вийти на пенсію у 60 років

На час воєнного стану всі штрафи, пеню та інші покарання (наприклад, відключення комунальних послуг або стягнення боргів через суди) скасували. Але це не означає, що борги “спишуть”. На списання можуть розраховувати лише ті українці, котрі внаслідок військових дій втратили своє житло. Також варіант списання можуть своїм рішенням передбачити органи місцевої влади. У Харкові вирішили коштом бюджету списати всі борги з комуналки з 24 лютого, крім боргів за газ. Річ у тому, що постачальники газу місцевій владі не належать, тож із бюджету виділяти гроші таким підприємствам не можна.

Що буде далі?
Перший варіант: війна закінчиться найближчими тижнями, а економіка України почне швидко відновлюватися. Єдиний “безболісний” варіант швидко “виправити” ситуацію – відновити платоспроможність українців. Але й у такому разі оперативно сплатити всю заборгованість буде складно. Попенко пропонує запровадити реструктуризацію боргів із особливо вигідними для боржників умовами. Наприклад, значно відстрочити платежі.

Другий варіант: війна затягнеться, а економіка України продовжить падати. В ООН заявили, що за такого сценарію (якщо війна триватиме від 12 місяців), 9 із 10 українців опиняться за межею бідності. Для комунальної сфери це означає:

різке зростання обсягів заборгованості;

велике навантаження у зв’язку з субсидіями, що зростають.

Тоді або комунальні підприємства закриватимуться через банкрутство, а частина українців залишиться без проточної води та опалення взимку, або уряду вдасться домовитися із західними партнерами про значне фінансування на подолання колапсу.

Що буде із тарифами?
У Кабміні OBOZREVATEL розповіли: про підвищення тарифів щонайменше до закінчення війни не йдеться. “Прем’єр це вже комунікував офіційно, ситуація складна, як і у всіх сферах, але про перегляд тарифів зараз взагалі не йдеться”, – розповів співрозмовник.

Читайте також:  Повістки в армію, подорожчання і шлюби по-новому: як у лютому зміниться життя українців

Через обвал виробництва значно скоротилося споживання газу. Тому блакитного палива українського видобутку може вистачити для забезпечення потреб населення. Крім того, тут варто враховувати ще один неприємний факт: мільйони українців виїхали за кордон і зараз ніхто не може точно відповісти, скільки сімей і коли повернеться додому. Це також зменшить споживання газу.

Тому тарифи на газ, а водночас опалення та гарячу воду можуть не переглядати. Однак це питання часу. Загалом усі складові цін на комуналку різко підскочили: починаючи від ремонтних робіт і закінчуючи зарплатами співробітників. У такій ситуації рано чи пізно переглядати тарифи уряду доведеться.

Коли повернуть штрафи та пеню?
Олег Попенко пропонує списати штрафи та пеню для всіх, однак у тих регіонах, куди не ступала нога російського окупанта, насамперед на заході України, повернути санкції за накопичення боргів. “Не можна зараз зрівнювати споживача в Миколаєві чи Харкові та, наприклад, у Чернівцях. Це різні ситуації”, – каже експерт.

Проте поки що позиція Кабміну не змінювалася: до кінця війни карати українців за борги за комуналку не будуть. Загалом ситуація у сфері житлово-комунальних послуг частково залежить і від позиції самих українців. Ті сім’ї, які не втратили доходу і все ще можуть оплачувати комуналку, мають це робити.

Це дозволить, зокрема, продовжувати постачати комунальні послуги й тим, хто залишився без доходу. Крім того, не варто забувати про те, що накопичені борги рано чи пізно доведеться сплачувати. Будь-яке рішення про списання боргів передбачає, що витрати на це компенсують із державного бюджету. А в ситуації, коли Україні щомісяця не вистачає близько 5 млрд. доларів, знайти ще близько 100 млрд грн. на комуналку буде практично неможливо.

Читайте також:  «ДАНОША» ПЛАНУЄ ЗБУДУВАТИ НА ПРИКАРПАТТІ ЩЕ ОДИН ЗАВОД

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.