facebook

“Тисячею Зеленського“ зможуть скористатися українці без комп’ютера та смартфона: в уряді назвали дату

“Тисяча Зеленського” незабаром стане доступною навіть тим українцям, які не мають смартфона і навіть не мають вдома стаціонарного комп’ютера. Отримати цю суму та скористатися нею зможуть усі двічі вакциновані громадяни.



Ці гроші стануть доступними українцям без комп’ютерів уже, ймовірно, з квітня. Про це повідомили у Мінекономіки.

На сьогодні вже близько 3,5 мільйона українців віком від 60 років отримали дві вакцини від коронавірусу. При цьому лише чверть із них подали заявки на отримання “тисячі Зеленського”.

На жаль, багатьом українським пенсіонерам придбання смартфона не по кишені. У деяких навіть немає вдома старенького стаціонарного комп’ютера, оскільки багато людей похилого віку розраховували дожити залишок років без інтернету і комп’ютерів. Проте діджиталізація прийшла у кожний дім, висунувши свої вимоги до цифрової грамотності населення. При цьому багато людей похилого віку, які активно опираються комп’ютерній грамоті, ризикують опинитися на узбіччі життя. Але держава обіцяє подбати і про них.

“Якщо немає мобільного додатка, оскільки немає смартфона, то все одно потрібно буде звернутися до відділення банку, і там уже фахівці банку допоможуть все це оформити і, власне, отримати цю допомогу вже не в електронному вигляді, а у фізичному”, – пояснив заступник міністра. економіки Олександр Грибан.

Тим часом, вже з 24 січня українці віком від 60 років можуть придбати за “тисячу Зеленського” ліки. Причому обмеження за віком діє на момент покупки ліків, а не на дату вакцинації або оформлення заявки на цю тисячу.

Тобто, якщо на момент вакцинації вам ще не було шістдесяти, а зараз, на момент придбання ліків, вже є, то купувати їх можна вже за “ковідну тисячу” або “тисячу Зеленського”.

Читайте також:  Українцям без щеплення чи тесту заборонять користуватися міжрегіональним транспортом

“Перевірка здійснюється саме при купівлі ліків, тобто коли ви звертаєтеся до аптеки. Під час платежу банк, який видав вам картку, перевіряє, чи є вам 60 років саме на момент звернення. Неважливо, коли ви робили вакцинацію, коли оформляли картку – перевірка проводиться під час транзакції”, – пояснив проектний менеджер Мінцифри Павло Русєв.

При цьому деякі аптечні товари за цю тисячу не можна придбати. Не можна розплатитися “ковідною тисячею” за такі товари:

мінеральні води;
харчові добавки;
біодобавки;
прилади типу тонометрів, інгаляторів.
Пенсіонерам також слід пам’ятати, що для безперешкодної покупки ліків в аптеці, у їхніх телефонах має бути функція безконтактної оплати.

Якщо такої функції на смартфоні немає, то Мінцифри рекомендує взяти в банку, через який ви отримуєте “ковідну тисячу”, пластикову картку. Такі карти “в натурі” вже видають два банки, а в перспективі це робитимуть 9 банків.

Якщо ж вам уже переказав цю тисячу банк, який не видаватиме пластикової картки, то можна розрахуватись за ліки через Інтернет. А ще краще, попросити дітей чи онуків допомогти налаштувати вашу картку на свій смартфон, аби вони могли розплатитися в аптеці за вас.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.