facebook

В Україні введуть податок на смартфони, телевізори і комп’ютери

Українців продовжують обкладати всілякими податковими відрахуваннями. На цей раз влада планує змусити платити податки власників смартфонів, телевізорів, ноутбуків і домашніх стаціонарних комп’ютерів.



Економічно обґрунтований розмір податкового збору для громадян України, які мають доступ до інтернету, завдяки сучасним гаджетам, розрахували економісти Київської школи економіки (КШЕ). Йдеться про потенційне копіювання аудіо-відео контенту, яке може привести до збитків для власників авторських прав.

Методологія розрахунку від експертів КШЕ бере до уваги ВВП всієї країни і середній рівень доходів громадян, а також споживчі переваги в музиці, тематиці переглядаються, вітчизняну і світову вартість контенту.

Податковий збір на справедливу компенсацію авторам за приватне копіювання їх творів (аудіо, відео та друкованої продукції), який традиційно включений у вартість гаджетів, пропонують підвищити в 3-5 разів. Однак в КШЕ вважають, що забезпечити відрахування авторам за потенційне копіювання їх контенту можна і без значного підвищення вартості смартфонів, ноутбуків, телевізорів з функцією запису і ПК.

“Оскільки в Україні ніколи не проводилося економічне дослідження реального копіювання контенту українцями і шкоди авторам від приватного копіювання – учасники переговорів зайшли в глухий кут. Вирішити цю кризу мають економісти, надавши рекомендації по вибору таких тарифів, які, по-перше, повинні враховувати збитки авторам від можливого копіювання творів за допомогою техніки, по-друге, ризики для конкурентності легальних імпортерів, ринок яких на 30% знаходиться в тіні, і, по-третє, повинні бути справедливими до споживачів і враховувати їх реальну поведінку при скачуванні контенту”, – зазначила керівник Європейської бізнес асоціації Вікторія Куликова.

Так, згідно з розрахунками експертів Київської школи економіки, ставка збору на смартфони, телевізори з функцією запису, ноутбуки і т.п. не повинна перевищувати 0,3%, податок на флешки і карти пам’яті – 1,3%.

Читайте також:  "Це не жарт?": в Україні хочуть ввести податок на газовану воду

Економісти вважають, що така ставка податкового збору на потенційне копіювання контенту дозволить відшкодувати можливі збитки авторам медіа продукції, але не завдасть серйозного збитку ринку електроніки в Україні, де чергове зростання цін може вплинути на зниження попиту серед споживачів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.