facebook

Курс долара в Україні різко розвернувся і перейде до зростання: скільки заплатимо за валюту

Після плавного, але стабільного зміцнення курс долара в Україні розвернувся на 180 градусів. Вартість гривні почала знижуватися, аналітики прогнозують, що до кінця червня долар подорожчає з 27,1 до 27,3 грн/$.

Курс долара буде рости


Що буде з курсом долара: прогнози аналітиків
Головна причина подорожчання долара – заява Федеральної резервної системи США (аналог українського НБУ) про те, що в найближчі два роки ключові ставки будуть рости. Слідом за цим курс долара почав зростати в усьому світі, зокрема і в Україні.

“На найближчий тиждень ми очікуємо незначного зростання курсу долара до гривні. Долар на міжбанку буде торгуватися через тиждень близько 27,3 грн. Готівковий долар – за 27,1/27,3 грн/$”, – розповів старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб.

Аналітик RoboForex Андрій Гойл додає: падіння прибутковості облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) також може призвести до ослаблення гривні. “Вважаю, що долар до гривні продовжить корекційне зростання до рівня 27,35 грн/$”, – додав експерт.

Курс долара

Інша причина подорожчання валюти: ринок відреагував на рішення Національного банку України зберегти облікову ставку на рівні 7,5% річних, незважаючи на прискорення інфляції, а також на зустріч президентів США і РФ. Тим часом, НБУ має намір згорнути стимулювальну політику, що позначиться на термінах рефінансування, аукціонах своп і депозитних сертифікатах.

“Судячи з усього, власники паперів вважали за краще конвертувати доходи у валюту. Очікуємо курсу близько 27,20 грн/$”, – додає аналітик TeleTrade Сергій Родлер.

Що вплине на курс долара?
Долар може подешевшати і в Україні, і в усьому світі

У ФРС США прогнозували посилення політики в 2024 році, проте завдяки ефективній боротьбі з коронавірусом і відновленню економіки, терміни можуть перенести.

Читайте також:  Біженцям у Польщі доведеться повернути отримані виплати: про що потрібно знати українцям

“Саме активне зростання американського ВВП стримує долар від більш швидкого падіння. Як тільки інші країни почнуть наздоганяти США, стимулів для зберігання “американця” стане ще менше. По суті справи, учасники ринку очікують стійкого відновлення глобальної економіки і повільної реакції ФРС на розгін інфляції, що буде сприяти подальшому зниженню вартості долара”, – говорить Родлер.

Американці також за бажання можуть і збалансувати курс долара

Якщо зростання цін усе-таки почне виходити з-під контролю, то регулятору доведеться діяти: скасовувати стимули. А це неминуче призведе до падіння фондових ринків і зміцнення долара. “Правда, інвестори поки не вірять у такий розклад, а значить, поточна тенденція збережеться”, – зазначив Родлер.

Ситуація буде залежати від пандемії

Нацбанк продовжить спостерігати за ситуацією з пандемією і, в разі необхідності, готовий повернутися до використання довгострокових інструментів підтримки ліквідності банків. Так регулятор іде на посилення кредитно-грошової політики без зміни облікової ставки.

Українці продали рекордну кількість валюти

Всього з початку року населення продало більше ніж $1 млрд. Це вплинуло на ситуацію на валютному ринку. Чим більше українці продають, тим дешевше долар коштує в Україні.

Українська сировина рекордно подорожчала у світі

Після жорсткого обмеження поступово починає відновлюватися виробництво по всьому світу. Значить, зростає потреба в сировині. Україна при цьому продає руду, зерно, метал. Окрім того, в світі рекордно подорожчала соняшникова олія, продажем якої також займається Україна.

У найближчий тиждень опитані аналітики прогнозують плавне подорожчання долара. Очікувати різких стрибків не варто, загалом же тенденція залишається позитивною. Прибуток від експорту зростає, а фактор “паузи з МВФ” поки ще не впливає на вартість валюти.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.